Projekt iz područja digitalne transformacije i zelene tranzicije

Vlada Republike Hrvatske osigurala je 90 milijuna kuna pomoći na području Sisačko-moslavačke županije, istaknuto je u utorak, 29. studenoga 2022. godine, tijekom posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa suradnicima koji je sa županom Ivanom Celjakom obišao Petrinju i Sisak.

U sklopu navedenog posjeta u Vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji održano je svečano uručivanje ugovora temeljem Poziva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tom prigodom ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije Domagoju Orliću ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je ugovor za „Pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“.

Zavod za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije prijavio se na navedeni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava s projektnim prijedlogom „Povećanje kapaciteta Sisačko-moslavačke županije u području upravljanja rizicima kroz formiranje sveobuhvatne i jedinstvene digitalne platforme o konstrukcijskim svojstvima građevina za upravljanje katastrofama i rizicima“.

Sisačko-moslavačka županija je iznimno izložena pojavi ugroza, a samim time je ključno kvalitetno upravljati rizicima kako bi se posljedice u što većoj mjeri smanjile. Poučeni događajima iz prošlosti, a čak i aktivnostima odgovora i oporavka na katastrofu koje se odvijaju i danas, Sisačko-moslavačka županije ima bolje shvaćanje svojih potreba.

Projekt obuhvaća izradu digitalne platforme o konstrukcijskim svojstvima građevina za upravljanje katastrofama i rizicima Sisačko-moslavačke županije. Takva platforma i baza podataka je nužan preduvjet, prije svega, za smanjivanje ranjivosti građevina, ali i ranjivosti županije u cjelini. Sveobuhvatna i jedinstvena platforma i baza trenutno ne postoji, a za značajan broj podataka iz tog područja Sisačko-moslavačka županija ovisi o drugim tijelima (Gradovi/Općine, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Grad Zagreb…) što samu županiju dodatno stavlja u nezavidan položaj.

Takva platforma i baza trenutno ne postoji niti u drugim dijelovima Republike Hrvatske, a ne postoje niti projekti za njihovo formiranje. U tom smislu se radi o svojevrsnom pilot projektu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.378.125,00 kuna!